Quan parlem d’aigua potable?

Quan parlem d’aigua potable?

Per tots és conegut que l’aigua potable escasseja a tot el món, un bé preuat en ocasions infravalorat. Obrim l’aixeta i trobem com una cosa quotidiana i gairebé màgica que surti aigua, més o menys bona i potable. Abans d’arribar al nostre got hem de recordar que aquesta aigua ha hagut de recórrer quilòmetres i quilòmetres de rius i canonades.

Nosaltres la valorem i per aquest motiu la traslladem amb totes les garanties sanitàries necessàries i la màxima cura possible.

Per què diem que és escassa si hi ha 1.400 milions de km. Cúbics i el 71% de la superfície terrestre està coberta per aquest líquid?

Perquè en primer lloc, només el 3% és aigua dolça, d’aquesta petita quantitat el 80% està en els pols en forma de gel i inaccessible, el 19% és aigua subterrània i el 0,7% a l’atmosfera. Aquestes dades només ens deixen el 0,3% del total d’aigua dolça en rius i llacs que no arriba directament a nosaltres, ha de ser potabilitzada mitjançant diferents processos en les seves plantes corresponents.

earth

Però, de què parlem quan diem “aigua potable”?

Senzill, aigua potable és aquella que podem utilitzar per beure o cuinar sense risc per a la salut. La Unió Europea a la normativa 98/83 / EU estableix uns requisits i límits que no es poden sobrepassar.
Anys enrere, podíem trobar pous naturals que contenien aigua amb aquestes condicions i eren considerades aigües aptes per al consum, actualment, cada vegada és més complicat a causa del conreu intensiu i l’ús massiu d’adobs minerals o de la filtració de purins.

La no potabilitat de l’aigua pot venir per bacteris, virus minerals, productes tòxics, partícules en suspensió, substàncies orgàniques o radioactivitat.

A què es deu que l’aigua tingui millor o pitjor gust quan surt de l’aixeta?

Existeixen petites partícules de sals i minerals en l’aigua que no han pogut ser eliminades durant el seu procés de potabilització, també hem de recordar que quan arriba a les nostres llars ha passat per diferents processos que li han afegit substàncies per millorar la seva qualitat, per exemple, el clor, a major quantitat de clor, pitjor gust.

Per tots aquests motius, el nostre servei de transport d’aigua és tan important que es realitza amb molt de compte i amb tota la normativa sanitària al dia. Tenir cura l’aigua potable és fonamental per a l’ecosistema i per als nostres butxaques, per cada 5 litres d’aigua embotellada podem arribar a comprar 1.000 litres d’aigua corrent de l’aixeta que circulen per les nostres canonades, a més, aquesta aigua embotellada produeix més residus plàstics que lamentablement en ocasions acaben en els mateixos rius.

Què podem fer individualment?

Primer de tot, cuidar els nostres rius. Si els rius corren més nets, l’aigua necessitarà ser menys tractada, si és menys tractada portarà menys productes químics, tindrà millor sabor i podrem comprar menys aigua embotellada i estalviar més diners. Senzill i eficaç.

Deja un comentario

Your email address will not be published.