EL VÀTER, AQUEST BÉ TAN PREUAT

EL VÀTER, AQUEST BÉ TAN PREUAT

Neteges Escobar no només ens preocupem per oferir els millors serveis, regalar consells per evitar embussos en els vostres lavabos o que sapigueu més sobre allargar la vida útil dels vostres sanitaris. Som una empresa compromesa amb les persones i amb el medi ambient i per això, per a nosaltres és fonamental crear consciència sobre temes que de veritat importen, com vam fer en el nostre post sobre el Dia Mundial del rentat de mans. Avui parlem del vàter i no precisament de com desembussar-lo.

Potser el títol d’aquesta entrada et sembli una mica exagerat però, t’imagines que la teva casa no tingués lavabo? Que cada vegada que et sortís la necessitat de fer-lo servir haguessis de fer-ho a l’aire lliure? T’imagines la teva ciutat sense un sistema de clavegueram i sanejament adequat? Probablement estiguis pensant que hem retrocedit en el temps i que estem parlant d’èpoques medievals, on les ciutats eren pudents, no hi havia lavabos i s’erigien com a focus d’infecció i malalties.

 

La veritat és que aquesta és una situació real, que avui 2018 afecta a més de la meitat de la població mundial. Mentre que a occident aquesta qüestió no acaba de suposar un problema, en gran part dels països asiàtics, Àfrica i certes regions de Llatinoamèrica és un tema que afecta a milers de milions dels seus habitants. A nivell global, les dades són realment preocupants ja que tan sols un 39% de la població té accés al vàter i sanejament segur sense restes de femta i un 60% d’aquesta població mundial no té lavabo o vàter a casa; això vol dir que mil milions de persones al món han de fer les seves necessitats a l’aire lliure.

Potser llavors no et sembli tan desgavellat que des de 2013, se celebri cada novembre el “Dia Mundial del vàter” o “Dia Mundial del Sanejament“, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Una altra iniciativa curiosa va ser la duta a terme per Jack Sim (també conegut Mr. Toilet o Mr. vàter), un empresari de Singapur que el 2001 va fundar l’Organització Mundial del vàter i en els anys posteriors diverses associacions sobre l’Inodor i el Col·legi Mundial del vàter.

El que es pretén amb aquestes iniciatives, és conscienciar sobre que els problemes de sanejament són una crisi que afecta a nivell mundial i intentar buscar mesures per pal·liar aquesta situació. La manca d’higiene, l’aigua contaminada o insalubre i la deficiència dels sistemes de sanejament provoquen diarrees i altres malalties que suposen més del 80% de les causes de mort en els països en via de desenvolupament. L’objectiu és erradicar aquestes situacions en què els ciutadans no poden accedir a instal·lacions adequades i garantir aquest dret en tots els països del món.

 

És per això, que l’ONU ha establert com un dels seus objectius principals de desenvolupament sostenible per a 2030 l'”accés global a un lavabo digne“. També a l’Índia (un dels països del món que més pateix aquest problema), el seu govern s’ha compromès a crear cent milions de lavabos, per a l’any que ve en el que s’ha denominat “objectiu de sanejament total de l’Índia” coincidint amb la commemoració de 150 anys del naixement de Gandhi. D’altra banda, resulta encoratjador que diverses Organitzacions no governamentals i associacions s’estiguin comprometent cada vegada més amb aquesta causa per intentar millorar les condicions de sanejament en zones aïllades, amb difícil accés o on s’hagin produït desastres.

L’any passat, l’ONU ja va dir en el famós Dia del vàter que: “els vàters salven vides perquè eviten la propagació de malalties“. Nosaltres estem totalment d’acord i defensem que l’accés a un lavabo digne ha de ser un dret universal!

A Neteges Escobar seguirem parlant sobre temes que ajudin a crear consciència. Mentrestant, els teus problemes, petits o grans, seguiran sent una prioritat per a nosaltres i farem l’impossible per ajudar-te. I recorda… si el teu vàter et juga una mala passada, no hi ha res que Neteges Escobar no pugui desembossar!

Deja un comentario

Your email address will not be published.