El problema de l’aigua potable

El problema de l’aigua potable

El problema del creixement de la demanda d’aigua en l’àmbit mundial és un dels mals de cap més importants de la societat actual. Per aquest motiu, es realitzen convencions on es reuneixen experts per debatre i aconseguir trobar solucions.

Una de les últimes novetats debatudes en l’últim fòrum celebrat a Israel per combatre l’escassetat d’aigua potable és reciclar les aigües residuals per al consum humà. Aquest projecte s’ha començat a realitzar a Califòrnia i Singapur, actualment només es permet incloure un petit percentatge d’aigua residual dins del canal normal i potable.

Amb aquesta tècnica es calcula que a finals de 2018 Los Angeles, gràcies a una nova planta situada al sud del comptat, podrà estalviar 26 milions de metres cúbics a l’any.

Aquest projecte ambiciós té la seva major barrera en la confiança de la gent a beure aigua que prèviament ha passat pel seu bany. A la població ens costa fer-nos-en la idea.

De totes maneres, l’objectiu a curt termini no és convertir tota l’aigua en potable, sinó més aviat poder reciclar per a altres usos l’aigua utilitzada, actualment per a regadiu i ús industrial majorment. En aquest aspecte, Israel és líder amb un 85% de reutilització d’aigua. Espanya només reutilitza el 20%.

Però si parlem de sequera mundial, també hem de posar el focus en la millora dels sistemes de canonades que permeti conservar millor l’aigua, evitar trencaments i desperfectes, així com fer més eficient el seu transport. Es calcula que es perden 46 milions de litres d’aigua potable al dia a escala mundial per aquest motiu. Si no som capaços d’imaginar-nos 46 milions de litres… penseu en 20.000 piscines olímpiques plenes fins a dalt.

Però totes aquestes millores també han d’anar acompanyades per una millor educació dins de la societat i una conscienciació massiva de la importància d’aquest líquid. La facilitat d’obtenir l’aigua, només obrir l’aixeta, a vegades ens allunya de la realitat actual en el món.

Deja un comentario

Your email address will not be published.