Fatberg: el depredador de les clavegueres

Fatberg: el depredador de les clavegueres

A Neteges Escobar hem parlat sobre els perills que comporta fer servir els desaigües del teu bany com a “brossa” i els embussos que es poden produir per culpa de deixalles com les tovalloletes humides i com prevenir-les. El que a priori pot semblar un petit problema de fàcil solució, sobretot si comptem amb els serveis d’uns professionals de la neteja, pot convertir-se en menys del que podem imaginar, en una cosa molt greu! Si no us ho creieu… és perquè no heu sentit a parlar dels “fatbergs”!

Si és la primera vegada que escolteu aquesta paraula, no és estrany, el diccionari d’Oxford va incloure aquest terme el 2015 i és el resultat de la contracció de les paraules en anglès “fat” i “iceberg” que podríem traduir com a greix i mole . I què és? Segons els britànics, és una cosa similar a un “monstre de les clavegueres” que es forma per culpa de tots els residus que es llencen els desguassos de les cases i acaben en els sistemes de clavegueram de les nostres ciutats. En concret es produeix com a conseqüència del greix o l’oli que a vegades es tira pels desaigües i que barrejat amb deixalles com tovalloletes humides, són una combinació monstruosa! Si et sembla que estem exagerant, serà millor que t’expliquem algunes històries reals.

A Londres, el 2013 es va detectar a la zona de Kingston el primer Fatberg, de la mida d’un autobús a l’interior de la seva xarxa de clavegueram. Des de llavors, gairebé cada any els desembussadors han d’enfrontar-se a nous Fatbergs que van descobrint en diferents punts, però res comparat amb el més gran de la història, que es va trobar l’any passat a les clavegueres de l’àrea de Whitechapel. Segons els desembussadors de Thames Water, aquest Fatberg era tan gran com dos estadis de Wembley i pesava unes 130 tones (com 11 autobusos de dos pisos!)

Aquesta mole gigantesca es presenta en estat sòlid, com si d’una roca es tractés, i es forma principalment com a resultat de la combinació de tovalloletes, bolquers, coto fluix i els mencionats olis. A més dels perills que implica actuar com a tap, afavorir el risc d’inundacions i posar en risc el funcionament de la xarxa de clavegueram, comporta grans perjudicis econòmics. Només a Londres i a les àrees banyades pel Tàmesi, es gasten un milió de lliures mensuals per eradicar de les clavegueres fenòmens com aquest.


Però aquest no és un fet aïllat i encara que sempre hi ha hagut petits embussaments en els sistemes de clavegueram, va ser amb la industrialització que aquest fenomen es va tornar més greu i, fins i tot, alguns van tractar de fer negocis aprofitant la ben entesa. En països com els Estats Units, es va obligar als restaurants a instal·lar filtres de greix i olis a les cuines, per evitar precisament aquest problema amb les canonades; circumstància que alguns lladres han aprofitat per fer-se amb aquest oli i convertir-lo en biocombustibles. A la Xina, fins i tot es recull el greix de les clavegueres de manera il·legal per vendre-ho com a remanufacturat d’oliva, que es fa servir després a les cuines d’alguns restaurants.

Com hem pogut comprovar, una manca de consciència en la població que no té miraments amb el que llança pels seus desaigües, pot tenir conseqüències molt greus. Encara que a Neteges Escobar, ens atrevim fins i tot amb el Fatberg de Whitechapel. Ens sumem a la campanya dels nostres companys anglesos “Llença-ho a la brossa, no la bloquegis”. No costa res aportar el nostre granet de sorra i contribuir a un món una mica millor!

Deja un comentario

Your email address will not be published.